Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Święto to jest ruchome, a jego data jest uzależniona od daty Wielkanocy. Tłusty Czwartek przypada zatem między 29 stycznia a 4 marca.
Tradycją tego dnia jest skosztowanie takich smakołyków, jak m.in. pączki czy faworki. Zwyczaj ten pojawił się w Polsce w XVII wieku, jednak tylko na dworach. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku zaczęto go praktykować w całym kraju. Co ciekawe, początkowo pączki były przyrządzane na słono, z dużą ilością skwarków. Z czasem zostały one zastąpione przez lukry i słodkie nadzienia. Zjedzenie w Tłusty Czwartek minimum jednego pączka ma nam zapewnić szczęście w nadchodzącym czasie. Dawną tradycją związaną z Tłustym Czwartek było organizowanie pochodów – przebrani za zwierzęta mieszkańcy chodzili od domu do domu śpiewając.
Nie zawsze Tłusty Czwartek przybiera taką samą formę na całym świecie. Przykładowo, w Wielkiej Brytanii funkcjonuje on pod nazwą Pancake Tuesday, czyli naleśnikowego wtorku. We wtorek świętuje się także np. we Francji, gdzie obchodzony jest Mardi Gras - tego dnia każdy Francuz musi skosztować naleśnika ze słodkim nadzieniem.