Wigilię, czyli dzień przed Bożym Narodzeniem, obchodzimy 24 grudnia (6 stycznia w kościele wschodnim). Święto to ma swoje źródło w agape, była to uczta pierwszych chrześcijan na pamiątkę Wieczerzy Pańskiej.
Najważniejszym momentem dnia jest wieczerza wigilijna. W Polsce zyskała ona popularność w XVIII wieku, choć była celebrowana już wcześniej. Wigilijna wieczerza powinna się rozpocząć w chwili pojawienia się na niebie pierwszej gwiazdki. Przed posiłkiem odmawiana jest modlitwa, odczytuje się także fragment Ewangelii św. Łukasza lub św. Mateusza mówiący o narodzeniu Chrystusa.
W Polsce wigilijna wieczerza nie może się obejść przez łamania się opłatkiem. Uczestnicy wieczerzy mogą skosztować jednej z 12 potraw, symbolizujących 12 Apostołów. Do tradycyjnych dań wigilijnych w Polsce zalicza się m.in. barszcz z uszkami, karpia, kutię czy pierogi z kapustą. Po wieczerzy jest czas na kolędowanie, a w niektórych rejonach Polski dzieci znajdują pod choinką prezenty. Wieczorem lub o północy odprawiana jest msza pasterska.
Mieszkańcy Litwy, Białorusi czy Ukrainy obchodzą Wigilię podobnie jak w Polsce. Z kolei w niektórych krajach, np. Wielkiej Brytanii czy USA, większą uwagę skupia się na Bożym Narodzeniu i to w tym dniu spożywa się uroczysty posiłek w gronie najbliższych.